Po świętach na wzmocnienie…

Opiewane przez poetów z racji swojego piękna, zostały też zbadane i ocenione przez naukowców. Okazało się, że róże  są cennym dodatkiem do jedzenia! Jednak róża róży nierówna. W latach 50. w warszawskim Instytucie Badań Leśnictwa przeprowadzono ocenę walorów czterech gatunków tych roślin. Doskonałą opinię zyskała róża wielkokwiatowa pomarszczona

Trzeba jeszcze trafu, że tymi kwiatami zainteresował się inż. Ernest Michalski i przygotował pierwsze różane nektary. Tak narodziła się pionierska firma „Polska Róża”, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Po blisko czterdziestu latach działania wytyczyła właśnie nowy kierunek.

– Coraz większe zapotrzebowanie konsumentów na produkty EKO sprawiło, że my też zaczynamy wprowadzać je  do naszego asortymentu – mówi Agnieszka Michalska – prezes Zarządu „Polskiej Róży” –  Sok z owoców róży jest bardzo wysokiej jakości, zbiór prowadzimy ręcznie, tak aby można było wybrać owoce w pełni dojrzałe, te najbardziej wartościowe. A te pochodzące z upraw ekologicznych są szczególnie cenne. Wykorzystujemy odmianę Rosa rugosa. Ma ona dużą zawartość witaminy C, która  przy odpowiednim procesie produkcji pozostaje w sokach i nektarach. Inż. Ernest Michalski, interesując się właściwościami owoców i zawartością witamin natknął się na badania amerykańskich naukowców, którzy odkryli wadę genetyczną ludzi, polegającą na braku umiejętności produkcji witaminy C. Znacząca większość innych ssaków (poza świnkami morskimi) sama produkuje tę witaminę. Ludzie też mają do enzymy odpowiednie do jej produkcji, niestety jeden z nich jest – nie wiadomo dlaczego – nieaktywny. Oznacza to, że witaminę C musimy dostarczać wraz z pożywieniem w bardzo dużych ilościach.

Umacnia się świadomość konsumentów, że wszystkie cenne właściwości róży wzmacniają organizm dzieci, budują odporność i stymulując pracę mózgu, warunkują prawidłowy wzrost oraz rozwój komórek i tkanek. I co szczególnie ważne (chodzi o tendencje do tycia) – nie kreuje preferencji smaku słodkiego. Róża pomaga też młodzieży, gdyż łagodzi skutki burzy hormonalnej i stresu związanego z okresem dojrzewania i dorastania. A do tego korzystnie wpływa na wygląd skóry (zmniejsza objawy trądziku). Chroni też narząd  wzroku. Dietetycy zalecają picie takiego odżywczego napoju także seniorom, ze względu na fakt wspomagania pracy układu sercowo-naczyniowego, mięśniowo-szkieletowego i nerwowego. Róża zwiększa odporność organizmu i spowalnia proces jego starzenia się.

– Muszę dodać – uzupełnia  Agnieszka Michalska – że dobrze by było, aby takie soki jak nasze stały się wzorcem do porównania z dostępnymi na rynku – zawierają aż 1125 mg owocowej witaminy C (w butelce 250 ml). Do konfrontacji przyda się kilka uwag z dziedziny edukacji konsumenckiej:

  • należy pamiętać, aby wybierać soki i syropy różane wysokiej jakości, bez dodatku aromatów, barwników i konserwantów. Dotyczy to tak naprawdę wszystkich soków i syropów, nie tylko różanych. Niestety, obecnie większość produktów wytwarzana jest z zagęszczonych koncentratów owocowych, które w wyniku odparowywania wody pod zmniejszonym ciśnieniem tracą swoje wyjątkowe właściwości. Jedynie odpowiednia obróbka technologiczna pozwala zachować cenne składniki odżywcze, składniki mineralne i witamy występujące w naturalnym surowcu, jakim są owoce róży.
  • sięgając po soki i syropy różane warto czytać etykiety i sprawdzać, czy są one wytworzone z wysokowitaminowego soku tłoczonego, czy jedynie z koncentratu owocowego. Zwróćmy uwagę na to, jaką mają zawartość witamin i składników mineralnych oraz ile soku owocowego znajduje się w syropie. Pamiętajmy, żeby wybierać produkty z jak najkrótszym składem, by nie było tam chemii, ani żadnych sztucznych, niepotrzebnych dodatków. Zgodnie z prawem, składniki produktu wymienia się w odpowiedniej kolejności, zaczynając od tego, którego w tym produkcie możemy znaleźć najwięcej, kończąc na tym, którego jest najmniej. Jeżeli sok owocowy znajduje się na pierwszym miejscu – to znaczy, że jest to dobry produkt. Jeżeli przed nim znajdują się syropy i barwniki, a sok owocowy jest dopiero któryś w kolejności – tych produktów unikajmy. Dla wielu osób są to uwagi oczywiste, jednak nadal istnieje spora grupa ludzi, która nie zwraca na to uwagi. A tylko sprawdzając skład zyskujemy pewność, że zakupiony produkt  rzeczywiście wywrze dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i kondycję fizyczną.

Róże owocowe uprawia się w Polsce na około 150–200 ha i stąd powstało wyobrażenie, że  możemy mieć kulinarne życie  różami usłane.

———

 

Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie  umysłów, pokazywanie  sensu bardziej świadomego  odżywiania się,  potrzeby  wybierania żywności  ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego wpływu na zdrowie.

Przez ponad 11 lat istnienia krok po kroku  ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych  międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem.

Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Stowarzyszeni  „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa .   Od 2015 roku realizuje 3-letnią   kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od ponad 10 lat dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.