dsc_0781W branży EKO żywności jest to spotkanie najlepszych producentów i przetwórców, którzy prezentują swój dorobek podczas X Ekogali w podrzeszowskiej Jasionce. Wśród nich znajdą się członkowie Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, obchodzącego właśnie 10 lecie działalności.
Dla dziennikarzy to dogodna sytuacja do zebrania informacji bezpośrednio od samych uczestników procesu wytwarzania żywności najwyższej jakości – żywności ekologicznej.
Prezentuje się np. Gospodarstwo Pszczelarskie Marka Barzyka, pszczelarza, nie tylko prowadzącego swoją ekologiczną pasiekę, ale także rozwijającego pszczelarstwo miejskie w Warszawie – opiekuje się ulami na hotelu Regent i budynku Focus w Warszawie. Z Doliny Mogilnicy przyjechał Roman Bartkowiak, który nie tylko stworzył Spółdzielnię Produktów Rolnictwa Ekologicznego, ale i opatentował wykorzystanie węgla drzewnego w produkcji rolno-spożywczej, umożliwiając tym samym rezygnację ze stosowania chemicznych specyfików. We wspieraniu produkcji ekologicznej ma też swój udział Spółka Monrol oferująca zrębki (paliwo) wędzarnicze (cenne szczególnie przed Świętami). Wystąpień rewelacyjnych jest więcej, np. Naturia S.C. z Jastkowa pokazuje trzy eliksiry długowieczności, czyli kompozycje z kombuchy o właściwościach pro biotycznych. Szanse na wykorzystanie mody na jedzenie chipsów i batoników, ale w formie jak najbardziej pożywnej, wykorzystała „Elena” – producent naturalnych liofilizatów, wprowadzając na rynek „eleniuszki”, czyli zdrowe chipsy dla dzieci i młodzieży (!) Podobną drogą idzie młoda firma „Raw and Happy” oferując m.in. przekąski z … kaszy gryczanej z surową czekoladą i wielce kuszącymi egzotycznymi dodatkami oraz miodem. A oprócz tego bezcukrowe batony także pełne zamorskich owoców i przypraw korzennych. Stawili się też inni dostawcy zdrowia ze swoimi doskonałymi produktami ekologicznymi.
Ekogala to też zarazem okazja do uzyskania opinii klientów szukających EKO żywności, konsumentów, którzy wiedzą, że na tych targach znajdzie się największa branżowa oferta, zaś wstęp jest bezpłatny.
W czasie Targów jest sposobność do spróbowania EKO pyszności przygotowanych m.in. przez członków Stowarzyszenia. Najlepsi szefowie Eko kuchni prezentują swoje mistrzowskie umiejętności w dziedzinie zdrowego gotowania i wypieków. Więcej informacji o Stowarzyszeniu „Polska Ekologia” na konferencji prasowej.
Konferencja prasowa – 9.12.2016 (piątek), godz. 14.30. scena główna, część targowa.
Miejsce – X Ekogala – Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce k. Rzeszowa (obok lotniska).
Termin – 9 – 10 grudnia 2016 r. od. godz. 10 – 17

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą. Od 2015 roku realizuje 3-letnią kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.
Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków, to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.
O żywotne sprawy Stowarzyszenia od 10 lat dba Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.

…………………………………………………………………………………………………………………….
Kontakt: Bohdan Juchniewicz odp. za PR. w Stowarzyszeniu „Polska Ekologia”
Tel. : 601-230-248

Wiadomości i informacje z Warszawy http://kurier-warszawski.pl