Na kampusie w Brugii (Europejskiej Stolicy Kultury 2002 roku) właśnie zaczął się (28.01.2019) Tydzień Krajów Europy Środkowej i Wschodniej (@CEENationalWeek) Jego współorganizatorem jest grupa studentów polskich w Kolegium Europejskim. Stowarzyszenie „POLSKA EKOLOGIA”, jako sponsor, będzie aktywnie promowało polską żywność i potrawy ekologiczne.
Celem Kolegium Europejskiego jest nie tylko kształcenie młodych ludzi z zakresu integracji europejskiej i funkcjonowania instytucji europejskich, ale również wzmocnienie ducha solidarności wśród studentów, a także szerzenie wartości europejskich. Od stycznia 2019 roku ponad 300 aktywnych studentów organizuje tzw. Tygodnie Narodowe. Celem tych tygodni jest promowanie integracji europejskiej i przybliżenie studentom z całego świata poszczególnych kultur. W ramach tygodni organizowane są wydarzenia o charakterze kulinarnym, artystycznym i akademickim. Podczas tygodnia, który potrwa do 3 lutego, odbędzie się kilkanaście wydarzeń. Oczywiście, także kulinarnych. Do takich wydarzeń zaliczać się będą miedzy innymi: - poczęstunek podczas ceremonii otwarcia; - impreza weselna w Europie Środkowo-Wschodniej: pokaz fuzji między tradycją regionalną a współczesną kulturą; - stałe degustacje polskich ekologicznych produktów. Będzie bardzo smacznie! Udział Stowarzyszenia „Polska Ekologia” to świetna okazja dla uczestników,(studenci, kadra nauczycielska, osoby odwiedzające) by bliżej poznać polską tradycję, a przede wszystkim smak ekologicznej żywności z Polski. Patronat nad Tygodniem Krajów Europy Środkowej i Wschodniej objęły Stałe Reprezentacje przy Unii Europejskiej w tym także Polska!
BJ