Polskie firmy produkujące żywność robią się coraz bardziej innowacyjne – wystarczy spojrzeć tylko na te skupione w Stowarzyszeniu „Polska Ekologia”. Firmy należące do tej organizacji wytwarzają produkty spożywcze metodami tradycyjnymi, przy zachowaniu wysokiej jakości ekologicznej, a jednocześnie cały czas poszukują nowych ścieżek rozwoju. Współpracują z naukowcami z czołowych uczelni i instytutów.

Dlaczego? Chodzi o dostosowanie profilu wytwarzania do potrzeb rynku i do nowych form dystrybucji m.in. przez korzystanie z usług kurierskich. Dodajmy do tego wprowadzanie  najwydajniejszych sposobów oszczędzania energii elektrycznej, technik przechowywania  i pakowania, nie pomijając odkrytych na nowo i wprowadzonych do współczesnych technologii wielce przydatnych pradawnych receptur i procedur.

Burgery wegańskie podaje Soligrano

Rośnie rynek wegański. Oto kilka przykładów.O rozwoju trendu wegańskiego świadczą statystki, mówiące o tym, że 43% Polaków ogranicza spożycie mięsa, a co dziesiąty konsument nie je go wcale.

W tym rozwoju ma swój udział Soligrano” z Dobronia – rodzinna firma, która dysponuje własnymi polami uprawnymi i swoją oczyszczalnią zbóż, co daje jeszcze wyższy poziom pełnej kontroli nad jakością. Oferuje m.in. 8 mieszanek do do samodzielnego przygotowania aromatycznych, roślinnych burgerów, a także pełnowartościowe dania śniadaniowe i obiadowe. Duża część wyrobów ma certyfikat BIO, gwarancję bezpiecznego wyboru.

 

BLUECORN – odkryciem

Niebieska kukurydza – została nazwana odkryciem roku 2017 i nową  funkcjonalną żywnością dla konsumentów dbających o zdrowie oraz dla osób na diecie bezglutenowej. Wykorzystaniem szczególnych  właściwości  niebieskiej kukurydzy zajęła się  firma Jetting Systems z Gdyni i pod marką „BLUECORN” wprowadziła na rynek serię produktów z tej prastarej odmiany kukurydzy.

Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dzięki udziałowi w syntezie kolagenu pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Dodajmy, że badania przeprowadzone na Texas Agricultural and Mechanical University i Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazały, że w mące z niebieskiej kukurydzy  zawartość antyoksydantów wynosi 1985 mg/kg, jest to wielokrotnie więcej niż w innych odmianach.

Idąc śladem Indian Hopi z  niezwykłej mąki można zrobić oryginalne meksykańskie tortille, błękitne naleśniki, upiec chleb oraz ciasta.  I poprawić sobie zdolność antyoksydacyjną.

W wyjątkowych mąkach specjalizuje się Młyn Niedźwiady” z Kalisza. Na rynek dostarcza 11 takich produktów zaliczanych do grupy super foods. Wśród nich znalazła się mąka konopna, z nasion wiesiołka, amarantusa zwanego też szarłatem, z komosy ryżowej i z miłki abisyńskiej. Ta ostatnio wymieniona znana jest pod nazwą teff i poleca się ją osobom dotkniętych celiakią.

Piekarnia domowa z „domową” pompą i prądem

Rosnące ceny energii o 400 a nawet 900 proc. zmuszają piekarzy do podnoszenia ceny pieczywa o 50 proc.. Ale jedna z piekarni należących do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” poszła inną drogą. Innowacyjna „Piekarnia Domowa Bakery Master” w Wieliczce czerpie własną energię z fotowoltaiki, a także wykorzystuje pompę ciepła. W rezultacie może pokryć zapotrzebowanie na energię w 40 – 50 proc. A to przekłada się na kalkulację cen pieczywa. I ten wzrost wyniesie 10 – 15 proc.

Mush Up Mix i polska soplówka jeżowata

Do królestwa grzybów wybrała się firma „Hydrostor” z Krakowa aby wraz naukowcami i hodowcami stworzyć preparaty do mykoterapii.

Wyniki laboratoryjnych badań pokazały działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe tkwiące w grzybach. Grzyby jadalne stały się dobrym rozwiązaniem dla  wegetarian, gdyż pomagają uzupełnić niedobory związane z dietą bezmięsną. Preparaty grzybowe znajdują uznanie, zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie i po przebytych schorzeniach neurodegeneracyjnych. Właściwości grzybów leczniczych – zwłaszcza soplówki jeżowatej – doceniła Dolina Krzemowa, ponieważ suplementacja tym grzybem poprawia pamięć i szybkość myślenia oraz pozwala lepiej radzić sobie ze stresem. 

„Hydrostor”  wytwarzając suplement” Mush Up Mix” wykorzystuje soplówkę jeżowatą (z polskich hodowli) i  właściwości maczużnika bojowego,  cenionego m.in. za obecność kordycepiny i efekty jej stosowania. Powstała mieszanina naturalnych ekstraktów i sproszkowanych, specjalnie suszonych ww. grzybów. Wyjaśnijmy, że preparat kordyceps działa jak maszyna tlenowa, powodując zwiększenie wydolności. W medycynie chińskiej kordycepsu używa się również jako suplementu wspierającego leczenie chorób płuc. W Chinach jego sprzedaż znacznie wzrosła w czasie epidemii SARS, a obecnie w czasie trwania pandemii Covid 19. Zarząd Hydrostoru opracowuje też innowacje w innych obszarach. Właśnie z firmą Veriori został podpisany list intencyjny w celu wdrożenia zabezpieczającego  systemu „VAS” – Veriori Authentication System, który w łatwy sposób ochroni produkty przed podrabianiem, a tym samym upewni  klientów o autentyczności i bezpieczeństwie zakupionego suplementu Mush Up Mix.

Szesnasty rok działania Stowarzyszenia „Polska Ekologia”

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” wchodzi w XVI-lecie swojego istnienia z kapitałem organizacji dbającej o zachowanie tradycyjnych metod produkcji żywności – ale certyfikowanych, jak też z bogactwem innowacyjnych rozwiązań, nadążających za współczesnością, a nawet ją wyprzedając.

Organizacja ta ma swój udział w tworzeniu nie tylko rynku żywności, a i całego zjawiska kulturowego, które można nazwać zdrowym odżywianiem.

Bardzo trafna teza głosi, że rolnictwo ekologiczne i przetwórstwo to inwestycja w przeszłe pokolenia. Nie obciąża przecież środowiska naturalnego, chroni bioróżnorodność i zapewnia równowagę ekosystemów. Jak widać z powyższych przykładów firmy skupione w Stowarzyszeniu „Polska Ekologia” dbają też o szybkie wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań.