Powidło śliwczane jest jednym z najstarszych przetworów tradycyjnej polskie kuchni. Świadczą o tym przepisy w poradnikach gospodarskich Piotra Crescencyna (rok 1549) i Jana Haura (lata kolejnych wydań 1675 i 1679). Opisem tworzenia powidlanej masy zajmują się muzealnicy, a wiekowe mosiężne patelnie i rondle znalazły się na wystawie gastronomicznej w Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie.
Sad Danków wśród najlepszych
Wprawdzie w przetwórniach już nie ma archaicznego sprzętu, ale proces długotrwałego wysmażania owoców pozostał ten sam. Popularność powideł śliwkowych bierze się z ich zalet, między innymi z zawartości polifenoli, czyli silnych antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powidła zawierają też potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek.
Jednak najsilniej działają na nas smaki i zapach.
One królują w bioprzetwórni Sad Danków. Powstają tam biopowidła ze śliwek węgierek.
Na te warte zapamiętania smaki i zapachy zwraca uwagę Pan Dawid Piechota, który zajmuje się zawodowo zatrzymywaniem lata w słoikach w „Przetwórni Bio Sad Danków”, firmie będącej członkiem Stowarzyszenia „Polska Ekologia” –
– W naszej ekologicznej przetwórni rzeczywiście powstają smaki i zapachy, które wszyscy chcemy zapamiętać, a wiele osób wiąże je z rodzinnym domem, ze smażeniem owoców przez babcie.
Nie dolewamy wody, nie oszczędzamy na owocach, nie rezygnujemy głównie z produkcji sezonowej. Dlaczego? Według nas najważniejsza jest uczciwość w stosunku do klienta. Robimy po prostu pyszne i zdrowe przetwory. Opinie klientów, z którymi mamy przyjemność spotykać się na targach, tylko utwierdzają nas w tym przekonaniu.
Panuje u nas kult pracy, pasja i wielkie serce jakie w nią wkładamy. Jesteśmy dumni z każdego naszego produktu. Tworzymy zdrowe i pyszne dżemy, konfitury, musy owocowe. W każdym słoiku zamykamy kawałek lata – pachnące, ekologiczne owoce.
Znaczną część naszych produktów stanowią przetwory bez dodatku cukru. Dla tych co liczą kalorie i preferują kwaśniejsze smaki to wybór doskonały. Dla łasuchów przygotowaliśmy linię produktów z dodatkiem cukru trzcinowego. Są to dżemy niskosłodzone”.
Pełna oferta przetwórni Sad Danków obejmuje 30 pozycji. W tym znalazła się na przykład borówka amerykańska w postaci biodżemu. Rzecz warta podkreślenia, bowiem świetnie rozwinięta w Polsce uprawa borówki nie została zrównoważona rozbudowanym przetwórstwem. Skutkiem czego eksportujemy duże partie surowych owoców.
Przerabiania ekologicznych borówek na wysokiej jakości dżem zasługuje na uznanie.
Tu trzeba przypomnieć o zaletach tych superowoców. Cieszą komunikaty, że borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców na całym świecie, a nasz kraj jest jednym z największych jej producentów. Największym w Europie i szóstym w świecie.
W opinii dietetyka klinicznego Moniki Stromkie-Złomaniec borówki dostarczają wielu witamin A, C, K, E, witaminy z grupy B. Kwas askorbinowy (witamina C) jest jednym z przeciwutleniaczy, ważnym dla zdrowia skóry i odporności. Witamina K1 (produkowana przez rośliny), zwana również filochinonem, bierze udział w krzepnięciu krwi oraz uczestniczy w procesach mineralizacji kośćca. Poza witaminami borówka jest źródłem magnezu, potasu, manganu i miedzi. Owoce cenimy również za polifenole o udowodnionym korzystnym działaniu na zdrowie. W borówkach dominują antocyjany, nadają im charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor owoców. A także poprawiają wzrok, usprawniają pracę mózgu, opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Ekologiczna przetwórnia Sad Danków utrzymuje prozdrowotną linię produkcyjną, w której znalazł miejsce agrestowy biodżem. Także agrest, zaliczany do superowoców, zawiera wiele cennych związków wymienionych we wcześniej umieszczonych tu opisach zalet owoców. Zawiera także dużo błonnika wpływającego korzystnie na układ trawienny.
W gospodarstwie sadowniczym pod szyldem Sad Danków prowadzony jest sad owocowy dający jabłka, gruszki, śliwki, czerwone porzeczki. Historia upraw owocowych sięga czasu ich założenia w 1911 roku. Stopniowo powierzchnia doszła do 45 ha. Od roku 2010 cała firma uzyskała certyfikat ekologiczny. (więcej na WWW.saddankow.pl)
W historii firmy wart zwrócenia uwagi jest wydarzenie z 23 września 2023 roku, gdy w Płocku podczas obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego Unii Europejskiej właśnie temu gospodarstwu przyznano tytuł „Najlepszego przetwórcy ekologicznego w Polsce” z trzecią lokatą.
Wiele lat wcześniej przetwórnia wyprodukowała okazjonalną partię dżemów dla legendarnego zespołu muzycznego „Dżem”, gdy we Włoszczowej gościli popularni muzycy.
A jeszcze wcześniej – w XIV wieku królowa Jadwiga zajadała się powidłami i plackami z serem, jak podają „Tradycje kulinarne Polski” (Warszawa 2023). Mamy dobry wzór sięgania po naturalną żywność.