Wzmacniająca rola manufaktur wina i nalewek owocowych 

Muzeum Warszawy ma w swoich zbiorach szafę do gromadzenia nalewek, szafę panny apteczkowej, podobną do tej, którą posługiwała się Pani Barbara – mama Adama Mickiewicza, gdy w roli na poły medycznej stosowała nalewki do podratowania zdrowia mieszkańców szlacheckiego dworku.

A 56 km od Warszawy, w pałacu w Małej Wsi pod Grójcem już drugi raz królowały nalewki na Przeglądzie alkoholi z owoców jagodowych pod szyldem Berry Fest. Są to spotkania profesjonalistów zajmujących się uprawą i profesjonalistów przerabiających owoce na nalewki i wina owocowe.

Trzeba położyć nacisk na to, że w dużej mierze są przerabiane te owoce, które pozostałyby na krzakach i zmarniały. W obecnej sytuacji braku rąk do zbiorów i porażających cenach skupu na pulpę, nie mają przyszłości sady takich owoców jak agrest, czerwona i biała  porzeczka. Przykład tylko jednej manufaktury win owocowych – przerobiła 75 ton ww owoców, w tym było 60 ton takich, którym groziło zmarnowanie. Skup prowadzony przez takie manufaktury jest opłacalny dla plantatorów, a nie jest opłacalny przy skupie na pulpę. Takich manufaktur win owocowych jest  kilkadziesiąt, łatwo sobie uzmysłowić te setki uratowanych ton owoców, a więc i gospodarstw rolnych. I odsunięcie problemu porzucania plantacji – rzecz została udokumentowana.

I o tym dyskutowali uczestnicy przeglądu alkoholi z owoców jagodowych. Sam konkurs i przyznanie medali był tylko miłym zwieńczeniem starań laureatów aby uzyskać najwyższą jakość.

Pod emblematem Berry Fest odbyło się już drugie takie spotkanie, które pokazało problemy tej części rolnictwa, możliwości jego rozwiązania i poziom jakości, na który mogą się wspiąć polskie manufaktury win i nalewek. Oceny przeprowadzali fachowcy z międzynarodowym doświadczeniem enologicznym i wiedzą o kulinarnych konfiguracjach.

 

Profesjonalni  jurorzy

 

Jury – także po raz drugi – tworzył kwartet – Katarzyna Puk – sommelier, absolwentka międzynarodowego centrum edukacyjnego WSET na poziomie (3) Advanced, sędzia w konkursach winiarskich,

Łukasz Klesyk – ekspert smaku i alkoholi mocnych, dziennikarz oraz redaktor kulinarny i alkoholowy, Zbigniew Kmieć – główny ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP, gastronom. I najbardziej rozpoznawalny – Mikołaj Rey ( tak, to ten ród) – telewizyjny przewodnik po polskiej kuchni regionalnej, ekspert kulinarny, entuzjasta wyzwań gastronomicznych i sukcesów polskich producentów.

W opinii Pana Mikołaja Reya Berry Fest to okazja do poznania kunsztu produkcji win owocowych i nalewek oraz osób produkujących te wspaniałe trunki. A zaprezentowane w pałacu w Małej Wsi polskie alkohole owocowe mogą być świetnym produktem promującym Polskę i polskie owoce jagodowe w kraju i za granicą.

Tu trzeba przypomnieć czas przyjmowania Polski do UE w 2004 roku i  uroczystość w Brukseli, podczas której polski minister rolnictwa wręczał Staropolskie nalewki wszystkim unijnym ministrom rolnictwa. Podobnie wyglądała sytuacja podczas oficjalnej inauguracji polskiej prezydencji w Radzie UE w roku 2011.

I dziś także te nalewki są prezentem dla zagranicznych vipów wychodzących z najważniejszych urzędów polskich. W Pałacu w Małej Wsi można było zobaczyć taki pięknie dobrany i opakowany zestaw.

O znaczącej roli tych trunków mówi wspomniany wyżej Pan Zbigniew Kmieć

– „Alkohole na bazie owoców jagodowych mogą odnieść sukces rynkowy i mogą przynieść dobrobyt ich producentom. Ale przede wszystkim mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, polskiego produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, polskiego rolnictwa i jagodowego sadownictwa.

Współczesny rynek alkoholi na świecie poszukuje rzeczy oryginalnych, poszukuje rzeczy niszowych i poszukuje rzeczy z określoną jasną tożsamością regionalną, narodową z jasnym osadzeniem w tradycji kulinarnej. Nawet jeżeli nie dosłownie, to chodzi po prostu o pewny układ smaków, połączeń, o pewien sposób rozumienia, o ducha tradycji kulinarnej. Uważam, że owoce jagodowe, jak prawie żaden inny produkt, oddają ducha kuchni polskiej”.

I jeszcze opinia Pani Katarzyny Puk

– „Kluczowe znaczenie ma walor integracyjny. Produkty powstałe z owoców jagodowych, w ogóle polskie wino owocowe i nalewki, traktowane są nieco stereotypowo. To jest segment rynku, który należałoby odczarować. Osobami, które mogą to zrobić, jesteśmy my, branża HoReCa, branża sommelierska. Jesteście (to do wytwórców) na początku drogi, która polega na odnalezieniu swojej własnej tożsamości, dążeniu do ciągłej poprawy jakości produktu i wspólnej promocji.

Kolejna refleksja jurora – Pana Łukasza Klesyka

Bardzo dużą uwagę przywiązywaliśmy w tym roku do całej ekspresji owoców i tego jak obecne są w ocenianych przez nas winach i nalewkach owocowych. Wysoko oceniliśmy zgłoszone do konkursu alkohole owocowe, które budowały w nas pozytywne wspomnienia”.

Całe przedsięwzięcie pod szyldem Berry Fest ma jasno określone przesłanie. To inicjatywa, która wspiera produkcję wykorzystującą owoce jagodowe, często określane jako polskie superowoce. Punktem wyjścia są (wymieniamy tu w kolejności alfabetycznej): agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista nie jest zamknięta. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi – wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity.

Nagrodzeni

Pora przedstawić najlepszych konkurentów, którzy otrzymali medale i Grand Prix Berry Fest 2024 w kategoriach – profesjonalnej i amatorskiej. Konkurs odbył się 3 października 2023.
Nagrody Grand PRIX

Grand Prix Berry Fest 2024 dla producentów profesjonalnych – wino z czarnej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski    

Grand Prix Berry Fest 2024 dla alkoholi domowych – nalewka z pigwowca – Cezary Pyszczak

 

Medale złote otrzymali:

  • Wino z czarnej porzeczki – Pravincja – tradycyjne wina owocowe
  • Nalewka dereniowa wytrawna – Andrzej Kudlicki
  • Nalewka z pigwowca – Paweł Krawiec

 

Medale srebrne otrzymali: 

  • Wino jagoda kamczacka półsłodkie – Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
  • Wino z jagody kamczackiej – półwytrawne – Piotr Poseł z gospodarstwa Zdrowe Jagody
  • Wino z czarnej porzeczki – Cydro-Win, Paweł Rudnik
  • Nalewka z czarnej porzeczki – Mariusz Trzeciak
  • Nalewka malinowa 18% – Nalewkarnia Longinus

Medale brązowe otrzymali:

 

  • Nalewka Staropolska Aronia – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy 
  • Nalewka żurawinowa 18% – Nalewkarnia Longinus
  • Wino agrestowe białe półwytrawne DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
  • Wino z jagody kamczackiej półwytrawne Warulik – Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
  • Nalewka z czerwonej porzeczki – Mariusz Trzeciak
  • Nalewka z derenia – Paweł Krawiec

Redakcja „Kuriera Warszawskiego” sprawuje patronat nad Berry Fest.