W najbliższych dniach zapowiadają rekordowe temperatury. A to, co w czasie upałów dobrze gasi pragnienie, to mleko – jak przekonuje prof. Roland Maughan z Uniwersytetu St. Andrews w Szkocji.Tymczasem górale kaukascy już od trzech tysięcy lat bardziej cenią swój mleczny, lecz sfermentowany napój – jogurt. A ludy na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie preferują ajran – też jogurt, ale z dodatkiem wody i soli.

Można się spotkać z określeniem „wpływowy jogurt”. I rzeczywiście, ma on wpływ na nasze zdrowie ów napój przerobiony przez mikroorganizmy. Powstaje po prostu przez dodanie bakterii Streptococcus i Lactobacillus. Wśród zalet widnieje bogactwo takich składników jak białko, wapń, magnez, cynk, sód, potas, witaminy B12 i B2 oraz C, a także alkohol etylowy. Dla dobra konsumentów z nietolerancją laktozy pracują w jogurcie bakterie zmieniające laktozę w kwas mlekowy, łatwiejszy w trawieniu od innych produktów mlecznych.

Jest klasa jogurtów stojących najwyżej – to biojogurty. Mają najwięcej walorów odżywczych, i nie zawierają konserwantów, żeli, barwników. To ”czysty” skład – tylko mleko i kultury bakterii.
Tą zasadą kierują się fachowcy ze spółki Klimeko z Dionizowa pod Zduńską Wolą, firmy jak najbardziej nabiałowej, wielokrotnie nagradzanej za jakość swoich produktów. W bogatej ofercie znajduje się cała rodzina ekologicznych jogurtów. Przedsiębiorstwo jest członkiem Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.


Mówi Bogusław Klimczak prezes zarządu spółki Klimeko:
– W produkcji naszych wyrobów nie stosujemy żadnych dodatków do żywności, to znaczy stabilizatorów, konserwantów, zagęszczaczy, skrobi. Nie dodajemy też mleka w proszku, barwników, aromatów, witamin. Do naszych śmietan i jogurtu 2% dodajemy Bifidobakterie, a do jogurtu naturalnego 9% dodajemy bakterie Lactobacillus casei.
Ekologiczne przetwory mleczne to nasza duma, bo cenimy naturalność smaku, powrót do tradycji i prostotę wytwarzania. Dbamy o wysoki poziom naszych wyrobów przez dobór najwyższej jakości surowców i wysoką higienę produkcyjną. Dzięki dbałości o cały proces produkcyjny i zaangażowanie wszystkich pracowników, nasze wysiłki zostały wyróżnione Nagrodą Gospodarczą Wojewody Łódzkiego 2019.

Na temat żywności ekologicznej tak wypowiedziała się prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW) na Międzynarodowym Kongresie Eco Food 360:

– Z naszych analiz wynika, że dieta oparta w większości na surowcach i produktach ekologicznych, z uwagi na ich skład, powinna wpływać korzystnie na zdrowie kobiety ciężarnej oraz rozwój jej dziecka.
Mleczna Polska ujęta statystycznie odnotowała w 2022 roku skup 12,5 mld litrów mleka. Strumyk tego życiodajnego płynu jest w Klimeko przerabiany na całą gamę produktów. Wśród nich mleko w różnych rodzajach, jogurty, twarogi, maślanka, śmietany, masło. Część nabiału jest sygnowana ekologicznym euroliściem. Z czym się wiążą systematyczne kontrole jednostki certyfikującej i wydającej ekologiczne atesty.
Rynek żywności ekologicznej rozwija się dwucyfrowo, rośnie świadomość konsumencka, przywiązanie do sprawdzonych marek, uważne czytanie etykiet i sprawdzanie składników. Od 28 lat zaufaniem konsumentów cieszy się Klimeko.
– Nasze produkty są obecnie dostępne na terenie całej Polski – dodaje prezes Bogusław Klimaczak – Nasi główni partnerzy to sklepy ze zdrową i ekologiczną żywnością, których klienci cenią smak i jakość oferowanych im produktów. Chcemy, aby nasze produkty były tym lepszym wyborem w odniesieniu do oferty artykułów spożywczych z produkcji wielkoprzemysłowej.”
Tu należy przytoczyć jeszcze jedną wypowiedź prof. dr hab. Ewy Rembiałkowskiej: – W badaniu holenderskim wykazano, że dzieci do lat dwóch karmione piersią przez matki spożywające żywność ekologiczną zapadają istotnie rzadziej na wszelkiego rodzaju alergie niż dzieci matek jedzących żywność rynkową.

Warto pamiętać, że przepustką do diety prozdrowotnej jest wspomniany ekologiczny zielony listek umieszczany na certyfikowanej żywności. To z pewnością lepszy wybór, a konsumpcja tak oznakowanych produktów pomaga w dobrym funkcjonowania naszego organizmu.