Hej piekarze i domorośli pasjonaci własnych wypieków!
Upieczcie smaczny chleb – tak można streścić założenia nowego konkursu pt. „Master Baker 2019 – Bakepol”; chociaż nasuwa się trochę inaczej brzmiąca zachęta – „Upiecz prawdziwy chleb” lub „Pokaż, że potrafisz upiec najsmaczniejszy chleb”.
Haseł może być wiele, ale cel jest jeden i jasny – zachęcić profesjonalistów i amatorów do zademonstrowania swoich umiejętności, a ujmując rzecz szerzej – chodzi o popularyzację wiedzy o dobrym chlebie i o jego legendarnym smaku, za którym tęsknią Polacy na obczyźnie. A owa znajomość smaku przekłada się na decyzje podczas codziennych zakupów.
Do udziału w rywalizacji zachęcają organizatorzy: Stowarzyszenie „Polska Ekologia” i Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Bakepol – Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. I właśnie podczas trwania tych targów 12-13 września 2019 r. w Krakowie nastąpi finał. Ale wcześniejszy etap to eliminacje i to drogą dostępną dla wszystkich bo korespondencyjną. Zgłoszenia a następnie opisy należy wysyłać od teraz do 15 sierpnia br.
Profesjonalni piekarze i amatorzy domowego wypieku mogą już wysyłać swoje zgłoszenia na adres: KonkursMasterBaker@gmail.com i określić swoją grupę: ZAWODOWY lub AMATOR. Trzeba podać swoje dane osobiste, adres, telefon i email.
Warto pamiętać o zastrzeżeniach dotyczących zakazu stosowania wszelkich „polepszaczy” i komercyjnych przyśpieszaczy, słowem chodzi o metody rzemieślnicze, regionalne, tradycyjne.
Zasady finiszowania zostaną podane 23 sierpnia, ale już można powiedzieć o niemal ojcowskim zaopiekowaniu się uczestnikami, gdy dotrą do finału w Krakowie. No i rzecz bezcenna dla najlepszych, a mianowicie zdobycie tytułu MASTER BAKER 2019 ZAWODOWY – BAKEPOL lub MASTER BAKER 2019 AMATOR – BAKEPOL. Plus deszcz nagród rzeczowych.
Szczegóły na: