Tylko do 23 sierpnia 2019 roku można się zgłaszać do eliminacji w konkursie na najlepszy chleb, pod nazwą „Master Baker 2019 – Bakepol”. Pisaliśmy o nim TUTAJ.

Teraz wystarczy jedynie część opisowa indywidualnego procesu wypiekania chleba czy bułek. Realne zmagania będą miały miejsce w drugiej – finałowej fazie – w Krakowie, podczas Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego „Bakepol” 12-13 września 2019 roku.

Przystąp do konkursu

Profesjonalni piekarze i amatorzy domowego wypieku mogą jeszcze wysyłać swoje zgłoszenia na adres: KonkursMasterBaker@gmail.com i określić swoją grupę: ZAWODOWY lub AMATOR. Trzeba podać swoje dane osobiste, adres, telefon i email. Warto pamiętać o zastrzeżeniach dotyczących zakazu stosowania wszelkich „polepszaczy” i komercyjnych przyśpieszaczy, słowem chodzi o wykorzystanie metod rzemieślniczych, regionalnych, tradycyjnych.

Nagrodą główną jest tytuł „MASTER BAKER 2019 – BAKEPOL”, a także nagroda rzeczowa. Za drugie i trzecie miejsca przewidziane są dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

A więc uwaga, będą nagrody:

Każdy z uczestników eliminacji do konkursu otrzyma potwierdzenie udziału, a także nagrodę w postaci akcesoriów przydatnych dla piekarzy.

A jest tego wiele: minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapowiada oprócz pucharów niespodzianki rzeczowe, KOWR przygotował wyjątkowe upominki, Stowarzyszenie „Polska Ekologia” dla zwycięzcy w kategorii profesjonalistów przeznacza młynek żarnowy „Mockmill 100” do mielenia zboża na świeżą mąkę, „Polskie Młyny” ubiorą finalistów w wspaniałe piekarskie stroje, uszyte specjalnie przez firmę „CHEMAN” z Bydgoszczy, która dodatkowo obdaruje zdobywców pierwszych miejsc w wouchery po 200 zł na zakup w ich firmie odzieży BHP, WILLA SCANDIA w Dusznikach-Zdroju  przekaże dwa dwuosobowe wouchery na pobyt weekendowy dla dwóch finalistów, firma „Korzeniewscy” wyposaży każdego z finalistów w piękny komplet swoich firmowych form z najnowszej kolekcji, „Młyn Niedźwiady” szykuje ekstra podarunki, Redakcja „Mistrza Branży” funduje całoroczną prenumeratę. Ale to jeszcze nie koniec nagród, w niedługim czasie o czekających podarkach poinformują organizatorzy:  Stowarzyszenie „Polska Ekologia” oraz Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, BAKEPOL – Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego.

Warto wziąć udział także ze względu na doskonałą okazję do podniesienia swoich umiejętności zawodowych – jeśli chodzi o profesjonalistów, a w drugiej grupie – a mianowicie amatorów  –  rozwinięcie pięknej pasji i zamiłowania do jedzenia dobrego pieczywa w myśl powiedzenia:

„Kto chleb je codziennie, będzie tryskał zdrowiem promiennie”. 

PATRONAT I WSPARCIE

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi p

an Jan Krzysztof Ardanowski
Patronat medialny objął portal i czasopismo „Mistrz Branży” – tam więcej  informacji.