Gdzie w Warszawie znajduje się szeroki świat grzybów? To Ursynów i okolice – aż 10 ulic ma wypisane na tabliczkach nazwy grzybów. Czas pomyśleć o jedenastej, chociażby gdy tylko kolejna bezimienna droga stanie się ulicą i przyozdobić ją nazwą SOPLÓWKI. 

Dlaczego akurat ten medyczny grzyb powinien zostać wyróżniony? Otóż soplówka jeżowata, a dokładnie chodzi tu o preparat z niej uzyskany, to rzecz niezwykle cenna. Potwierdzają to doniesienia naukowe płynące z mykologii medycznej. Stosowanie jej w mykoterapii przynosi realne efekty. Grzyby lecznicze są badane i stosowane w medycynie naturalnej od tysięcy lat, jednak dopiero w ostatnich latach pokazało się więcej badań i rozwija się produkcja. 

Grzyby dla lepszej kondycji psychicznej

Cenne właściwości grzybów leczniczych – zwłaszcza soplówki jeżowatej – doceniła  Dolina Krzemowa, ponieważ suplementacja tym grzybem poprawia pamięć i szybkość myślenia oraz pozwala lepiej radzić sobie ze stresem. 

W Polsce badaniami grzybów zajął się ostatnio także Szymon Kucharski psycholog, socjolog, mediator, doradca zawodowy z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Szczecińskiego:
– Królestwo grzybów to świat odkrywający przed nami swoje tajemnice. Nauka dopiero poznaje, co tak naprawdę jest w grzybach, a wyniki z laboratoriów pokazują nam nie poznany wcześniej skład grzybów. Zostały odkryte w nich związki o działaniu antyoksydacyjnym,  przeciwnowotworowym. Grzyby jadalne są także źródłem związków o właściwościach dietetycznych i leczniczych, takich jak: immunostymulujące, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz antyoksydacyjne.

Grzyby to także urozmaicenie diety, dobra alternatywa dla osób niespożywających produktów mięsa – pomagają uzupełnić związki fenylowe działające przeciwutleniająco, a także melatoninę regulującą cykl dobowy człowieka.

Warto wspomnieć także o związkach indolowych, które są neuroprzekaźnikami lub ich prekursorami (mocno upraszczając, są swoistymi chemicznymi przetwornikami). Tak bogaty skład grzybów, smak i aromat sprawiają, że coraz więcej osób decyduję się na sięgnięcie po nie i umieszczenie ich w swojej diecie. A opinie osób przyjmujących preparaty grzybowe, są bardzo pozytywne, szczególnie pochodzące od osób po przebytych schorzeniach neurodegeneracyjnych i osób uprawiających aktywność fizyczną. Badania jeszcze trwają, ale ich wyniki wydają się być obiecujące, tzn. konsumenci chwalą sobie ich działanie i dostrzegają pozytywne efekty suplementacji.

Starania idą w kierunku uzyskania najskuteczniejszej formy naturalnych suplementów grzybowych przez współdziałanie autorytetów naukowych ze strefą wytwórców. Wraz z modą, która przychodzi z USA,  przybywa producentów preparatów bardziej złożonych, wręcz skondensowanych w swej efektywności produktów, które łączą w sobie mieszaniny naturalnych ekstraktów, a także sproszkowanych, specjalnie suszonych grzybów. 

MushUp Mix  nowa polska marka 

Do polskiego świata grzybów leczniczych weszła nowa marka MushUp Mix. Handlową nazwę stworzyła firma Hydrostor, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Markę tę znają zarówno naukowcy, jak i polscy producenci grzybów, m.in. soplówki jeżowatej, cenionej za działanie zwiększające wydolność intelektualną i równie cennego maczużnika bojowego, potęgującego wydolność fizyczną.

Na współpracę z krajowymi dostawcami surowca kładzie nacisk prezes spółki Hydrostor Jakub Pawłaszek i podkreśla:

– To co nas wyróżnia to również fakt, że jako jedyna firma docelowo będziemy korzystać z polskich produktów – i to w jakości EKO. Do naszych działań zaangażowaliśmy największych producentów, których zarażamy miłością do naszych grzybów i ich właściwości.

Wspomniane wyżej dwa gatunki to skarbnica uzdrawiających składników.

Soplówka jeżowata dla lepszej pracy mózgu

Soplówka jeżowata, znana też jako lwia grzywa, jest w Europie uważana za gatunek zagrożony, stąd uprawia się ją w wyspecjalizowanych gospodarstwach. Od dawna w medycynie tradycyjnej wykorzystywano jej właściwości odżywcze i lecznicze, zaś ostatnio potwierdzono, że ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, na regenerację neuronów i nerwów.
Jednym ze związków odpowiedzialnych za to działanie jest glikoproteina NGF (z ang. czynnik wzrostu nerwów). Uważa się, że ma duży potencjał w leczeniu zaburzeń neurologicznych, ze względu na dużą zawartość związków neuroaktywnych, które mogą przenikać przez barierę krew-mózg. Wykazano, że związki bioaktywne wyekstrahowane z owocnika lub grzybni mają właściwości przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto preparaty zawierające soplówkę  są stosowane jako leczenie wspomagające w przypadku zaburzeń poznawczych, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i udaru niedokrwiennego. Prowadzone teraz badania potencjału soplówki koncentrują się na biologicznych podstawach korzystnego jej działania w zaburzeniach afektywnych. Dla zdrowych osób suplementacja soplówką to poprawa pamięci, koncentracji oraz nastroju.  

Maczużnik bojowy, by wzmocnić odporność organizm

Niemniej wartościowe są właściwości maczużnika bojowego (znanego też jako cordyceps), cenionego m.in. za obecność kordycepiny i efekty jej stosowania. Głównie chodzi o działania  adaptogenne, czyli pomagające organizmowi w przystosowaniu się do zmiennych warunków. Związane jest z tym działanie holistyczne, czyli wzmacniające odporności całego (!) organizmu.Stwierdzono, że jednym z mechanizmów działania kordycepiny jest zwiększenie ilości „wyprodukowanej” energii w postaci cząsteczek ATP (uniwersalnego nośnika energii), a także podwyższenie stężenia tlenku azotu (NO) w organizmie człowieka, a więc aktywowanie efektywności układu krążenia. Udowodniony w badaniach naukowych, że mechanizm aktywności biologicznej ATP obejmuje m.in. zwiększony przepływ krwi, umożliwiający dostarczanie do mięśni większych ilości tlenu i substancji energetycznych. 

Wykazano, że kordycepina wpływa na poprawę wytrzymałości fizycznej i mikrokrążenia. Duży rozgłos zyskało wydarzenie w trakcie Igrzysk Olimpijskich w 1993 roku w Seulu, dotyczące maczużnika. Reprezentantki Chin podejrzewano o niedozwolone wspomaganie organizmu. Tymczasem zaskakujące wyniki sportowe były efektem spożywania przez zawodniczki grzybów zawierających kordycepinę. W skrócie można powiedzieć, że preparat kordyceps działa jak maszyna tlenowa, powodując zwiększenie wydolności. W medycynie chińskiej kordycepsu używa się również jako suplementu wspierającego leczenie chorób płuc. W Chinach jego sprzedaż znacznie wzrosła w czasie epidemii SARS, a obecnie w czasie pandemii Covid 19 wywołanej przez koronawirusa SARS-CoV-2, Chiny, które są największym producentem kordycepsu, wprowadziły ograniczenia w jego sprzedaży eksportowej, co ma swój wydźwięk. 

 Interesujące doniesienia podsumowuje prezes Jakub Pawłaszek:

– Związki organiczne i substancje mineralne zawarte w suplemencie MushUp Mix działają regeneracyjnie na organizm człowieka. Odczucia osób stosujących  MushUp Mix są jednoznaczne – poprawa wydolności organizmu, lepsze samopoczucie i mniejsze doświadczanie stresu. Dla lepszego poznania tych reakcji udostępniliśmy ponad 100 osobom próbki naszego suplementu jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży. Ich opinie wkrótce będzie można przeczytać na naszej stronie www.mushup.com .

Na jesieni planujemy rozpoczęcie badań pod kątem wykorzystania naszego produktu dla wsparciu kondycji polskich żołnierzy. Ze względów poufności nie mogę na razie zdradzać szczegółów. 

Kolejną wartością, która nas wyróżnia to fakt, że jako jeden z nieliczny producentów prowadzimy badania naukowe nad zawartością substancji aktywnych w naszym produkcie. To ważne aby klient wiedział dok
ładnie co kupuje.

Nasza firma będzie promować możliwości wykorzystania swojego produktu w żywności. Proponujemy różne możliwości podania: w koktajlach, jogurtach, lodach, w pieczywie, miodach itd. Suplement MushUp Mix naprawdę fantastycznie komponuje się z jedzeniem i nie traci przy tym swoich właściwości. W  niedalekiej przyszłości chcemy wejść w szeroką kooperację z różnymi markami tak, żeby nasze produkty pojawiły się w rozmaitych produktach spożywczych.”

Dietetycy przywracają grzybom właściwą pozycję w polecanym zestawie dań, zaś  wspomniane wyżej badania podnoszą rangę grzybów leczniczych. Dobrze się stało, że w czasach poszukiwania nowych preparatów medycznych kilka ośrodków naukowych prowadzi badania szerzej otwierające drzwi do mykoterapii – mamy polskie badania, polskich hodowców grzybów leczniczych oraz współpracujące z naukowcami polskie przetwórstwo.