Kulinarna skarbnica wiedzy # warsztaty niezwykłego smaku # mistrzowie zapraszają i częstują # nauka od najlepszych # tajemniczy konkurs EKO Black Box.
Rzeszów należy do grona „Miast Wojewódzkich Wysokiej Reputacji”, a organizowane tam przez Podkarpacki Urząd Marszałkowski targi „Ekogala” mają duży wpływ na niezłą punktację (tylko dwa punkty mniej niż Warszawa). Rzeszów uważany jest za pioniera organizowania targów żywności ekologicznej. I od początku w wymiarze międzynarodowym. W grudniu staje się ważną Eko spiżarnią. Podkarpacie przoduje w organizowaniu imprez promujących produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące z gospodarstw rodzinnych. Tegoroczny bilans to 69 takich znaczących przedsięwzięć. Najlepszym dowodem szczególnej troski o uczestników Eko rynku jest bezpłatne udostępnienie stoisk w hali targowej.
Doskonale zorientowany w kwestii czym są te wyjątkowe targi jest Marcin Glinianowicz ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia” od kilkunastu lat wiodącego prym na „Ekogali”:
– „Te niezwykłe targi to obszerna skarbnica wiedzy o takim odżywianiu, które pozwala wykorzystać wszystkie walory produktów ekologicznych. Zapraszamy osoby już ceniące żywność ekologiczną i konsumentów raz na jakiś czas zaglądających na „zielone półki Eko” w sklepach, a przede wszystkim niedowiarków sięgających tylko po jedzenie z fabryk żywności. Warto zajrzeć do stoisk firm dostarczających do handlu produkty naturalne, np. miody i zioła pochodzące z „apteki pana Boga”.
Jednak takie spotkanie jakim są rzeszowskie targi może być trampoliną do szerszej współpracy z krajami ościennymi. Nasze Stowarzyszenie zaprosiło przedstawicieli Białorusi, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Węgier do debaty o branży ekologicznej i do wymiany doświadczeń.
Jednak mamy ambicję sięgania do rynków na dalszych kontynentach. Na „Ekogali” przyjmujemy grupę 15 handlowców z Chin, którzy w bezpośrednich rozmowach z wystawcami poznają naszą ofertę i omówią zakres współpracy.
Dla wszystkich przygotowaliśmy warsztaty prowadzone przez naszych arcymistrzów masarstwa, piekarnictwa, pszczelarzy, szefów kuchni prezentujących smakowitą polską kuchnię ekologiczną. Co ważne, wszyscy nasi specjaliści – aktywni członkowie chętnie dzielą się swoją wiedzą. Po 11 latach doświadczeń płynących z takich edukacyjnych spotkań mamy pewność, że uczestniczący goście lepiej poznają wpływ wartościowego jedzenia – zwłaszcza ekologicznego – na zdrowie. Wierzę, że zaczyna się upowszechniać przekonanie, iż zdrowie nie jest wszystkim, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”.
Rozwijające się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala są potwierdzeniem przeobrażeń rolnictwa ekologicznego. Podobnie jak w ubiegłym roku targi odbędą się w G2A Arena w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce 8 i 9 grudnia. Ważnym elementem będą konkursy oraz pokaz gotowania. Zwłaszcza te mające wpływ na polską kuchnię, gdyż o jej przyszłości będą decydować zdolności młodego pokolenia. Akcja promocyjna pn. „Bycza uczta” jest finansowana przez Fundusz Promocji Mięsa Wołowego. W tym roku finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych poprowadzą dwie doświadczone specjalistki:
Arleta Żynel – ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, główny juror w tym konkursie, na co dzień mistrz kuchni, doradca kulinarny, współpracująca z Podlaską Akademią Kulinarną, właścicielka dyplomu słynnego Instytutu Paula Bocus w Lyonie. Pomoże jej mgr inż. Beata Łuka – kierowniczka pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W teatrze młodzieżowej sztuki kulinarnej pn. „Bycza uczta” zagrają więc 4 dania z wołowiny: zapożyczony od Madziarów jednogarnkowy gulasz z warzywami, vel ragout; bitki w sosie własnym, zrazy ( mogą być soplicowskie – podane w „Panu Tadeuszu”) z kluskami śląskimi i modrą kapustą i rolada z ziemniakami puree.
Pani Arleta Żynel wraz Carlosem Gonzalezem Tejera – znanym promotorem i wieloletnim popularyzatorem sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakoszem – wspierani przez Annę Wlezień – znaną blogerkę, poprowadzą konkurs blogerów. Rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu potraw z produktów, które znajdować się będą w tajemniczym czarnym pudełku – black boksie. Tematem przewodnim będzie wołowina, natomiast pozostałe produkty pozostaną tajemnicą do chwili startu uczestników w konkursie.
Można mieć nadzieję, że z „Ekogali” popłynie przekaz skierowany zwłaszcza do rodziców dającym dzieciom klasyczny zestaw śniadaniowy, czyli parówki (obecne w 40% przypadków – badanie związane z programem zdrowotnym „Śniadanie daje moc”) i do tego białe bułki (58% przypadków). Chodzi o warsztatowe wariacje na temat burgerów i hot- dogów, ale odpowiednich dla dzieci. Będą to warsztaty prowadzone przez Czesława Meusa – filar Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, arcymistrza piekarstwa, innowatora w dobieraniu receptur: -„ podczas przygotowania przekąsek dla najmłodszych udowodnimy, że nie musi to być jedzenie śmieciowe. Czyli, jak zmienić dzisiejszy klasyczny zestaw śniadaniowy w jedzenie wartościowe.
Warto zjawić się na „Ekogali” zarówno po to aby poznać różnorodność i smak ekologicznej żywności najwyższej jakości oraz żeby zobaczyć prężnie rozwijające się rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne dzięki działaniom także Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.