W tytule nie ma pomyłki – 40 lat istnieje firma, a 50 lat trwa małżeństwo, które stworzyło niezwykły dwuosobowy niemal „kartel”. Dziś już trzyosobowy. A zaczęło się od… 100 ziaren.

Babalski, częściej Bio Balascy to nie tylko nazwiska. To symbol przełomu w podejściu do uprawy zbóż w Polsce i dlatego tak trafne jest określenie – Mieczysław Babalski – polski ojciec odrodzenia orkiszu. Tej prastarej odmiany pszenicy, prozdrowotnej i bardziej cennej od współczęśnie uprawianych zbóż.

Niech nikogo nie zdziwi skromna nazwa placówki promieniującej swym działaniem na całą Polskę, a nawet dalej – Wytwórnia Makaronów Bio Aleksandry i Mieczysława a także Filipa Babalskich (Pokrzydowo 99 i 139, woj. Kujawsko – Pomorskie, pow. Brodnica, gmina Zbiczno).

Bądź eko, zajdziesz daleko

Jakże trafna jest opinia Marcina RejmentaPaństwo Bio Babalscy zasłynęli z niezłomnej determinacji w dążeniu do popularyzacji ekologicznego rolnictwa. Ich wkład w rozwój tej dziedziny w Polsce jest nieoceniony. Dzięki ich ciężkiej pracy, wiele gospodarstw domowych zaczęło doceniać wartość ekologicznej żywności. Wprowadzili oni na rynek wiele innowacyjnych rozwiązań, które przyczyniły się do wzrostu świadomości ekologicznej wśród Polaków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mieczysław Babalski działa w Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych Ekołan i w Stowarzyszeniu „Polska Ekologia”. Jest wszędzie tam, gdzie można przekonać konsumentów do żywności jakości ekologicznej.

On sam tak ocenia pozycję niezwykłej placówki:

– Do naszego gospodarstwa przyjeżdża bardzo wiele osób, które podziwiają naszą pasję i zamiłowanie do natury. Produkty cieszą się ogromnym uznaniem i zainteresowaniem.

Jesteśmy pierwszym producentem, jak i gospodarstwem ekologicznym w Polsce, przez co jesteśmy profesjonalistami w tym co robimy. Staramy się dopasować do oczekiwań klienta odnajdując wciąż prymitywne gatunki zbóż, które były uprawiane przed naszą erą i mają cenne wartości będące dziś bardzo ważną cechą dla świadomych klientów.

Od wielu lat współpracujemy z Bankiem Genów w Radzikowie, skąd otrzymujemy nasiona zbóż, maksymalnie 100 ziaren i po wielu latach rozmnażania możemy dopiero wykonać finalny produkt. Dziś już modne ziarno orkiszu, również było zapoczątkowane w naszym gospodarstwie, jak i samopsza, która dopiero zaczyna cieszyć się uznaniem wśród klientów. Podobnie jest z płaskurką. Dodam, że Bank Genów robi u nas, na swoich poletkach, doświadczenia i dzięki temu mogliśmy przyczynić się do rozwoju strach gatunków zbóż.

Nim Państwo Babalscy zetknęli się Bankiem Genów zaprowadzili w swoim gospodarstwie hodowlę warzyw i drzew owocowych (także starych odmian) bez agrochemii. To ich zaprowadziło do zbudowania firmy i marki – symboli żywności ekologicznej. Produkty od Państwa Babalskich można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także za pośrednictwem sklepu internetowego (sklep.biobabalscy.pl), który założył i go prowadzi ich syn – Filip Babalski, a obecnie zarządzający całą firmą.

Potęga ekologiczności

Przez lata rósł krąg osób, które podejmowały podobne kroki, brały się do rozmnożenia „odkrytych na nowo” ziaren, powiększały tym samym polski areał prapszenic. Później w gospodarstwie Babalskich przyszedł czas na kolejny etap  przetwarzanie ziarna na mąki, a następnie na wyjątkowe makarony. Początkowo wyrabianiem makaronu zajmowała się wyłącznie rodzina, z czasem liczebność załogi urosła do kilkunastu osób. W pierwszych latach przerabiano  po kilka ton zbóż ekologicznych rocznie, a obecnie jest to od 800 do 1000 ton. Głównym impulsem do uruchomienia produkcji makaronu była praca w makaroniarni w Szwajcarii, szkolenie w zakresie rolnictwa biodynamicznego i na koniec pobytu przywiezienie do Polski używanej maszyny.

Mieczysław Babalski podkreśla:

– Do makaronów mamy największy sentyment, ponieważ od nich zaczynaliśmy. Wytwarzamy je już prawie z każdego posiadanego ziarna i są fantastyczne, w dodatku są produkowane tylko z mąki i wody, co czyni je świetnym rozwiązaniem dla wegan, jak i osób, które chcą się po prostu zdrowo odżywiać.

Wszystkie produkty są w pełni ekologiczne. Jesteśmy najbardziej uznawanym producentem ekologicznej żywności w Polsce, jak i bardzo uznawanym w Europie. Posiadamy pierwszy w Polsce ekologiczny certyfikat, dający gwarancję jakości oraz wykluczenia syntetycznych środków chemicznych. Muszę podkreślić – wszystkie produkty są na bieżąco poddawane badaniom, produkcja jest nadzorowana przez jednostkę certyfikującą, a jej indywidualny numer widnienie na naszych etykietach.

Jakość makaronów znajduje uznanie jurorów w wielu konkursach. A następstwem są medale i nagrody. Między innymi w roku 2021 w plebiscycie Organic Top 50 Wytwórnia Makaronów „Bio” zdobyła medal i została uznana za najlepszą w Polsce ekologiczną przetwórnię.

W 2010 roku gospodarstwo państwa Babalskich zwyciężyło w organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Centrum Doradztwa Rolniczego konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne Roku w kategorii EKOLOGIA i ŚRODOWISKO (najpierw na szczeblu wojewódzkim, a później krajowym).

Już 40 lat jesteśmy rolnikami ekologicznymi – dodaje Aleksandra Babalska – chociaż początki nie były łatwe. Ale wszystko się udało i dziś z perspektywy czasu wiemy, że było warto podjąć to wyzwanie. Dziś w naszej okolicy jest już coraz więcej rolników ekologicznych, a my współpracujemy z nimi.

Do radosnych wieści należy fakt, że 25 stycznia 2025 roku przypadają nasze złote gody małżeństwa. Nasza rodzina to: dwie córki -Kasia , Ania, i syn Filip, który kontynuuje nasze dzieło.

Tu nie sposób pominąć opinii francuskiego lekarza Pierre Delbeta: – Żadna dziedzina ludzkiej działalności – nawet medycyna – nie ma takiego wpływu na zdrowie człowieka, jak rolnictwo.

A jeśli jeszcze jest to rolnictwo ekologiczne i zamiłowanie do natury przeniesione do działalności biznesowej, to osiąga się tak wspaniałe rezultaty, jakimi się cieszy małżeństwo państwa Aleksandry i Mieczysława Babalskich. Zajęcie się uprawą prapszenic i przetwórstwem ekologicznym, edukowanie konsumentów o tym co im daje żywność wysokiej jakości i aktywne powiększanie ekologicznego sektora rolno-spożywczego jest piękną kartą polskiej przedsiębiorczości. Umieszczoną też w Brytyjskiej Encyklopedii Osobistości Rzeczypospolitej Polskiej.

Sto lat dla Jubilatów!