Na upały doskonałym napojem jest kwas chlebowy, zwany niegdyś Kwasem Karpińskiego. O czym wspominają varsavianiści i wyjaśniają, że Kwas Karpińskiego był przed wojną butelkowanym kwasem chlebowym, produkowanym przez warszawską wytwórnię wody sodowej i lemoniady Franciszka Karpińskiego. Znanym producentem takiego kwasu był też browar Haberbusch i Schiele, a trzecim fabryka Józefa Kostkowskiego. Dziś trzeba nieco wysiłku aby znaleźć prawdziwy, rzemieślniczy kwas chlebowy.

Od królestwa Sumerów przez Warszawę do Lęborka

Chodzi o wolnodojrzewający kwas chlebowy z żywymi kulturami bakterii. Prozdrowotny sposób gaszenia pragnienia. Dodać można, że to napój z historią sięgającą IV wieku p.n.e., czyli czasów Sumerów. Zupełnie nowa data to 2 czerwca 2011 rok i wpisanie tego napoju na listę produktów tradycyjnych.
Kwas chlebowy otrzymał miano „żywności funkcjonalnej”. Ma zbadany pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, witaminę C i E, oraz selen, mangan, cynk. Ów napój to naturalny probiotyk.

Czarny jęczmień w Lęborku

Wytwarza taki napój AleBrowar, który zasłynął z wykorzystania czarnego jęczmienia kapturkowego, co warto podkreślić i rozwinąć. Kwasy chlebowe w tym innowacyjnym browarze w Lęborku są produkowane w wersji jasnej i ciemnej. Powstają ze 100% słodu jęczmiennego, bez dodatku cukru, w naturalnym procesie fermentacji, nie zawierają wzmacniaczy smaku ani sztucznych aromatów. I właśnie owo niesłodzenie jest faktem wyróżniającym tego wytwórcę. Drugim wyróżnikiem są składniki pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw.
Takie ekologiczne napoje wspierają procesy trawienne, dzięki probiotycznemu działaniu ich picie jest korzystne dla zdrowia. Przypisuje się im wspieranie układu odpornościowego działanie przeciwzapalne oraz poprawiające mikrobiom jelitowy.

Wykorzystanie czarnego jęczmienia kapturkowego zawdzięczamy  zespołowi prof. Małgorzaty Szczepanek z Politechniki Bydgoskiej, zaś kwestię uprawy wzięła na siebie  Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”. Warto wspomnieć, że innowacyjna „Dolina Mogilnicy” i AleBrowar są członkami Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Dlaczego akurat wybrano to prastare zboże, wyjaśniła Pani Profesor – „Staramy się wzbogacić naszą dietę tymi składnikami, które gdzieś już w obecnie uprawianych odmianach zanikają, bądź są w małych stężeniach. W starych gatunkach, w starych odmianach, które odtwarzamy, tych składników jest całe bogactwo.”
Rzemieślniczy browar w Lęborku wykorzystał szansę. Na rynek najpierw trafiło piwo sygnowane marką AleBrowar – to Hooded Black Barley – Pils. Następny był kwas chlebowy. Później kombucha i lemoniady chmielowe.
Arkadiusz Wenta, szef innowacyjnego browaru:
– Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, wprowadzamy na rynek napoje bezalkoholowe oraz piwa organiczne. Nowe, zaskakujące produkty to odpowiedź na trend No-Lo (bezalkoholowy/niskoalkoholowy). To nie tylko zdrowsza alternatywa, ale również zupełnie nowe doznania smakowe. Widzimy jak dynamicznie rozwija się nie tylko segment piw, ale i napojów bezalkoholowych. Stąd też stawiamy na oryginalne smaki. Zawsze dążyłem i dążę do rozwijania naszego portfolio z dziedziny żywności funkcjonalnej, przestrzegając zasad rzetelnego rzemiosła.

OZE w płynie

Opisywany tu browar można śmiało zaliczyć do OZE – odnawialnych źródeł energii – dla konsumentów, rzecz jasna. Energii dodaje właśnie herbaciany turbo napój.
Kombucha – eliksir długowieczności, czyli grzyb herbaciany w postaci  ekologicznego mikrobiologicznego napoju herbacianego, robi karierę. Znany już w starożytności, trafił pod mikroskopy wielu naukowców w pierwszych latach ubiegłego wieku, a 10 lat temu do Katedry  Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. W 2014 roku łódzcy badacze zwrócili uwagę na jego zdrowotne właściwości – na usprawnienie pracy wątroby, nerek, systemu trawiennego i moczowego, wzmacniający wpływ na system immunologiczny i działanie odtruwające. Chodzi tu o zawartość kwas glukuronowego, silnego detoksykatora naszego organizmu, co jest istotne w zanieczyszczonym środowisku. Dodajmy, że ów eliksir odchudza, podnosi energię i odmładza.
„To może być najsmaczniejszy, zdrowy napój, jaki kiedykolwiek powstał na świecie – przyznaje Arkadiusz Wenta. Lekko musujący, idealnie zbalansowany pomiędzy słodyczą a kwasowością. Początki kombuchy sięgają II wieku i dalekiej Azji. Nie przez przypadek nazywana była eliksirem wiecznego życia lub herbatą nieśmiertelności.
Kombucha to napój, który powstaje w procesie naturalnej fermentacji. To prawdziwy eliksir młodości”
Dostępna jest w wielu, niecodziennych smakach: zielona sencha, czarna herbata, świeża malina, mango & marakuja, rześki imbir, złota kurkuma czy zimny chmiel”.

AleBrowar nie ustaje w rozwoju i wypuszcza na rynek lemoniadę chmielową Hop Lemonade Bio, stworzoną na bazie orzeźwiającej, gazowanej wody chmielowej z 25-procentowym dodatkiem naturalnego soku NFC wyciskanego na zimno. Bio lemoniady są dostępne w owocowych, letnich smakach: cytryny, pomarańczy, grejpfruta, ananasa oraz brzoskwini.

Wybór co się zowie. Na falę upałów jest fala zdrowych napojów.